Ciasto z borówkami
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę dodajemy olej, mleko, ubijamy. Następnie dodajemy zmielone wiórki kokosowe lub mąkę, sodę, mieszamy. Tortownicę o średnicy ok 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem obsypujemy wiórkami kokosowymi lub mąką kokosową. Wykładamy ciasto, na wierzch posypujemy borówkami. Wstawiamy ciasto do piekarnika, pieczemy ok 30 min w 180 ° C. Po upieczeniu ciasto studzimy kilka minut i gotowe. Ciasto powstało na szybko żeby zużyć borówki i zrobić na szybko przekąskę z tego co było w domu na slowo: „mamo masz coś słodkiego?”.
Ciasteczka ze słonecznika
Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Odłożyć 2 łyżki słonecznika do dekoracji, resztę zmielić w młynku do kawy lub blenderze, dodać ksylitol, dodać całe jajko i żółtko, białko odłożyć do posmarowania ciastek. Z masy formować kulki wielkości orzecha, układać na blaszce wyłożonej papierem, każdą kulkę spłaszczyć na ok. 1 cm. Posmarować białkiem i posypać słonecznikiem. Piec ok. 20 min w zależności od piekarnika. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.Mufinki z cukinii
Gotujemy cukinię lub dynię pod koniec gotowania możemy wrzucić daktyle aby zmiękły jeśli nie zalewamy je na kilka min. gorącą wodą
Polewa: 1/2 kostki gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki mleka roślinnego lub wody.
Brownie z batatów
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu bataty można zamienić na marchewkę lub cukinię a jeśli ktoś z różnych powodów nie chce daktyli lub chce bardziej obniżyć indeks glikemiczny ciasta można je zastąpić 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu i dodać 3-4 łyżki wody z gotowania batatów do ciasta.Składniki:
Przygotowanie:
Gotujemy bataty pod koniec gotowania możemy wrzucić daktyle aby zmiękły jeśli nie zalewamy je na kilka min. gorącą wodą Bataty, daktyle, masło orzechowe, masło klarowane blendujemy dodajemy jajka, sodę, zmielone płatki owsiane, kakao, mieszamy. Tortownicę o średnicy ok 20 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem klarowanym i obsypujemy mąką. Pieczemy ok 35 min w temp. 180 °C.Polewa:
Pączki bez glutenu mleka i jajek (przepis na ok 10 niedużych pączków)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gofry bez glutenu, mleka i jajek (przepis na ok. 6 szt.)
Robi się je bardzo szybko. Komentarz jednej z mam udały się i sa pyszne.
Większość mąk możemy zamienić na inne poza mąką z cieciorki i owsianą bez nich gofry nie wychodzą.
Smacznego.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystko mieszamy i pieczemy gofry.
Galaretka bez cukru, bezglutenowa z firmy Celiko
Z dowolnym słodzidłem u mnie łyżeczka ksylitolu i szklanka mrożonej borówki, śmietanka 30% 200 g ubita na sztywno z 250 g serka mascarpone jeśli ktoś ma ochotę może dosłodzić ja nic nie dodawałam do dekoracji 2 mandarynki i 4 kostki czekolady gorzkiej po kostce na porcję (4 porcje). W przypadku diety bezmlecznej możemy zamiast śmietanki i mascarpone użyć gęstej części mleka kokosowego z puszki. Pamiętajmy, że zdrowie psychiczne jest tak samo ważne jak zdrowie fizyczne a zasada 80/20 pozwala to połączyć w jedno. Zły produkt jest wtedy jak jest w nadmiarze. A w nadmiarze wszystko może być źle. A więc nie dajmy się zwariować jeśli na co dzień zdrowo się odżywiamy jemy zbilansowane posiłki od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo oczywiście w przypadku celiakii lub alergii ustępstwa zgodnie z zasadami.
Szarlotka bezglutenowa i bezmleczna
Deser na niedzielę pyszna szarlotka z czystym sumieniem można zjeść nawet kilka kawałków a dlaczego? Już tłumaczę. Szarlotka jest bezglutenowa i bezmleczna i mimo, że całkiem słodka to dodatek niewielki cukru jest tylko w pianie z białek. Ponieważ przedwczoraj był dzień babci a my niestety babcie mamy daleko szarlotka dziś pojechała do jednej z nich. Miała być taka jaką kiedyś robiła babcia.
Przepis na dużą blaszkę.
Sposób przygotowania:
Jabłka u mnie po ugotowaniu było ok. 2 duże litrowe słoiki myślę że ok 3-4 kilo można oczywiście dodać tylko 1 litr jabłek my lubimy z dużą ilością jabłek a więc dajemy dużo. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki lub trzemy na tarce gotujemy podlewając niewielką ilością wody aby się nie przypaliły. Ja nie dodaję do jabłek cukru, owoce same w sobie są wystarczająco słodkie. Jeśli nie robię szarlotki to takie gorące, gotujące się jabłka wkładam do wyparzonego słoika, zakręcam i mam na później na szybko do szarlotki jak znalazł. Jeśli mamy jabłka samo ciasto robi się bardzo szybko moja 11 robiła je wczoraj prawie same i ze zdziwieniem stwierdziła że jest szybkie i łatwe. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy mąki, proszek, żółtka, rozpuszczone masło klarowane lub olej kokosowy, ocet. Zagniataniu szybko ciasto jeśli się nie trzyma dodajemy trochę jogurtu kokosowego lub mleka kokosowego zagniataniu. Ja się nawet nie staram żeby było w jednej zbitej części ważne aby było widać że się razem trzyma dzielimy na 3 części. 2/3 wykładamy na blaszkę wyłożona papierem lub wysmarowaną masłem klarowanym i obsypaną mąką. Ciasto wykładamy po kawałku i ugniatam palcami aby było na całą blaszkę, na to wykładamy jabłka. Następnie ubijamy pianę z białek gdy piana jest sztywna tak, że po odwróceniu do góry dnem nie wypada dodajemy po trochu cukier trzcinowy lub ksylitol u nas niecałe 100 ml. Ubijamy wykładamy pianę na jabłka. Na pianę trzemy resztę ciasta na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 min. Ciasto po przestudzeniu gotowe do jedzenia u nas znika jeszcze lekko ciepłe.
Placki z cukini
Składniki:
Przygotowanie
Do cukini dodajemy trochę soli odstawiamy na kilka min aby cukinia puściła sok, odciskamy sok (możemy go dodać do zupy), dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy. Smażymy placki. Dodatkowo możemy podać je z warzywami, takie połączenie obniża indeks glikemiczny potrawy i przyspiesza metabolizm.
Placki z pokrzywą
Składniki:
Wszystko mieszamy dodajemy soli pieprzu smażymy. Ddodajemy dowolne warzywa. Placki powstały przypadkowo w moim domu rodzinnym, trzeba było wykorzystać zerwaną pokrzywę i zrobić szybko śniadanie.
Szybkie placki na śniadanie
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystko wrzucamy do blendera, miksujemy przez chwilę. Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię smażymy. Z tych składników wychodzi podwójna porcja placków co na talerzu plus jeden zjedzony przed zdjęciem placki mogą być również zapakowane na drugie śniadanie do szkoły lub pracy ja zawsze dodaje jeszcze jakieś warzywa np. paprykę dla córki kawałki ogórka dla syna, czasami jakiś owoc.
Mufinki dwukolorowe
Składniki:
Przygotowanie:
Ubijamy jajka z ksylitolem lub innym słodziłem, dodajemy mleko kokosowe ucieramy następnie dodajemy mąkę migdałowa z sodą mieszamy. Ok. 1/3 masy przekładamy do innej miski dodajemy kakao. Do silikonowych foremek na mufinki wykładamy do połowy białe ciasto następnie po łyzce lub 2 na środek kładziemy ciemne ciasto. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 min. Babeczki świetnie się sprawdzają jako przekąska na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub jako przekąska w podróży. W tym celu powstały po raz pierwszy, jednak były tak dobre, że nie starczyły na podróż.
Lody truskawkowe
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystko blendujemy, nakładamy do kubeczków waflowych lub szklanych pucharków. Przepis powstał jak zwykle przez przypadek początkowo miało to być ciasto truskawkowe na zimno. Jednak zamiast ciasta wyszły lody ku wielkiej uciesze dzieci.
Naleśniki wegańskie
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy naleśniki. Możemy je podawać na słodko z jabłkami lub na wytrawnie z pastą z suszonych pomidorów i warzywami. Pierwotna wersja podstawowa tego przepisu powstała w czasie spływu kajakowego po Litwie, gdzie była grupka wygłodniałych bezlutenowców, dwa rodzaje mąk , woda i słoik służący za mikser.
Ciasto z marchwi, orzechów, bananów i daktyli z masą z nerkowców
Sposób przygotowania:
Lekkie ciasto warzywno-orzechowo-owocowe bez jaj, glutenu, cukru i mleka doskonale wpisującym się w dietę Paleo, SCD przy insulinooporności czy Hashimoto ciasto z marchwi, orzechów, bananów i daktyli z masą z nerkowców.
Ciasteczka korzenne na diecie
SCD zamiast pierniczków robione w ostatniej chwili. Już teraz pewnie nie ale przepis do wykorzystania po świętach.