Sok z marchwi, jabłka i dyni na odporność
Zakwas buraczany
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zalewamy ciepłą przegotowaną wodą u mnie 2,5 litra wymieszane z 2 i pół łyżki soli kamiennej lub kłodawskiej. Na początku po dwóch, trzech dniach może pojawić się biała piana, to naturalne zjawisko fermentacji, jeśli piany jest sporo można codziennie usunąć, zakwas dobrze jest codziennie przemieszać, a jeśli buraki pływają na powierzchni można je obciążyć talerzykiem.
Po około 5 dniach można spróbować zakwas – jeśli jego smak jest nieodpowiedni zostawiamy go w słoiku jeszcze na 1 - 2 dni.
Jeśli jest gotowy przecedzamy go przez sito, przelewamy do czystej, wyparzonej butelki, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Ukiszone buraki możemy wykorzystać do przygotowania barszczu, przepuścić przez wyciskarkę, lub dodać do sałatki surówki. To co kto nastawia zakwas, a może gotowy czeka już na wigilię?
Zakwas zawiera witaminy – m.in. A, C, z grupy B oraz składniki mineralne – m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk
a także antocyjany i fitosterole.
W wyniku fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w burakach przez co stają się one mniej kaloryczne i łatwiej przyswajane przez organizm
wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn – kwas mlekowy i błonnik zawarty w buraku pobudzają pracę jelit
ma silne właściwości zasadotwórcze (alkalizujące, odkwaszające).
Polecany jest m.in. w anemii – oczyszcza i wzmacnia krew, poprawia odporność organizmu, wspomaga odbudowę flory jelitowej m.in. po antybiotykoterapii.
Napój Shreka
Składniki:
Szpinak dla jednych nie lubiane warzywo z dzieciństwa, dla innych świetny dodatek do sałatek, koktajli, ciast farszu itd. Czas odczarować to warzywo ponieważ jest zdrowy i pełen składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zmniejsza stres oksydacyjny, zapobiega nowotworom, obniża ciśnienie krwi. Zawiera witaminy A, C, K1 oraz żelazo, kwas foliowy i wapń. 100 g szpinaku to tylko 23 kalorie i 2 g błonnika, którego zawartość wpływa na uczucie sytości, zmniejszając w ten sposób po posiłkową odpowiedź glukozy, za jego działaniem przeciwcukrzycowym przemawia również niska zawartość węglowodanów.
Koktajl z selera naciowego w trzech odsłonach
Na ostatnim zdjęciu: łodyga selera naciowego, jabłko, szklanka wody, trochę soku z cytryny do smaku, na drugim zdjęciu ten sam koktajl z dodatkiem jeszcze kilku listków szpinaku a na pierwszym z dodatkiem połówki małego banana dla osób lubiących bardziej słodki koktajl. Seler naciowy zawiera mnóstwo witamin (B,C,E) i składników mineralnych. Świetnie radzi sobie z toksynami, pobudza przemianę materii, likwiduje obrzęki, wzmacnia i poprawia kondycję skóry.