Jajecznica inaczej
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowanie: Smażymy jaja kładziemy na talerzu, kroimy w plasterki awokado. Sałatę kroimy, kroimy pomidora, dodajemy słonecznik i siemie lniane. Mieszamy wszystkie składniki sosu i polewamy nim warzywa.
Chlebek bezglutenowy z pesto bazyliowym
Chlebek Składniki:
Przygotowanie chlebka :
Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach wszystkie składniki suche mieszamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wlewamy do masy, dodajemy oliwę, mieszamy łyżką jeśli jest za suche dolewamy wody. Wkładamy do blaszki podłużnej wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika włączonego na maksymalnie 30 stopni na 30 minut aby ciasto urosło następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze około 180 stopni.
Pesto Składniki:
Przygotowanie Pesto
Obrywamy listki bazylii z łodyg, (jeśli mamy małe drobne łodyżki nie musimy, w przypadku bazylii była z ogródka łodygi są czasami duże i twarde). Nerkowce prażymy na patelni. Do blendera wrzucamy nerkowce, bazylię, oliwę z oliwek, dodajemy sól, pieprz do smaku, możemy dodać czosnek blendujemy. Podajemy pieczywo z pesto z bazylii i pomidorkami Jeżeli nie zjemy wszystkiego pesto możemy przechowywać w słoiczku w lodówce, tylko pamiętajmy jeżeli przechowujemy je dłużej to tak aby wierzch pesta był zalany oliwą z oliwek.
Zupa warzywna z makaronem z zielonego groszku
Składniki
Przygotowanie:
Fasolą opłukać odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę i cebulę obrać wraz z umytą papryką i cukinią lub dynią pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i cebulę zeszklić, dodać marchewkę paprykę i cukinię, fasolke dusić kilka minut. Wlać 1 l wody zagotować, gotować ok. 20 min minut, wrzucić makaron, gotować do miękkości ok. 10 min, dodać przyprawy. Na końcu wrzucić obrane ze skórki posiekane pomidory. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu przed podaniem
Sałatka z ciecierzycy i awokado na kolację
Dobre źródło potasu, magnezu, żelaza, omega 3 oraz witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B.
Łosoś z pieczonymi ziemniakami
Łosoś z pieczonymi ziemniakami, brokułem i pomidorami koktajlowymi. Źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega 3 działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie poprzez odpowiedzi immunologicznej, normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, zmniejszają stężenie trójglicerydów, zapobiegają depresji. Taki posiłek świetnie się sprawdzi przy insulinoopornosci, problemach z wagą, chorobie wieńcowej czy cukrzycy. Jeśli zamiast ziemniaków upieczemy selera lub kalarepę a warzywa posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika lub polewamy olejem lnianym tłoczonym na zimno będziemy mieć obiad dla osoby na diecie ketogenicznej.
Składniki dla 2 osób:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki lub inne warzywa kroimy w paski dajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, posypujemy cząbrem wykładamy do naczynia pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C przez 15-20 min Łososia czyścimy z łusek, dzielimy na dwie porcje, można skropić sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, kładziemy na rozgrzaną patelnię, podlewamy odrobiną wody, ja raczej nie smażę na tłuszczu wolę potrawę polać później olejem tłoczonym na zimno. Do ryby dokładam brokuł, podlewam trochę wodą, przykrywam przykrywką. Zostawiam na ok 15-20 min. aż brokuł i ryba będą gotowe. Rybę przekładamy na drugą stronę i podlewamy odrobiną wody aby się nie przypaliła. Podajemy z upieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi lub innymi warzywami.
Ryż z warzywami
Szybki zdrowy obiad. Brak czasu i brak pomysłu, znacie to? Zimą z pomocą przychodzą mrożonki ja akurat mam jednorodne warzywa pokrojone i popakowane w woreczki strunowe część z własnej działki część od znajomych ale mogą być również gotowe mieszanki warzywne.
Sposób przygotowania:
U mnie wyszła porcja gdzieś dla 6 osób. Cebula że 2 szt. garść pieczarek, dynia, fasolka szparagowa, papryka , dynia, kalafior, brokuł, jeśli chodzi o ilość w przypadku warzyw nie patrzę na ilość ma być ich dużo możecie wrzucić oczywiście inne co kto lubi lub 2-3 szt. gotowych mieszanek warzywnych lub mniej zależy od liczby osób. Wrzucam wszystko do woka może również być głęboka patelnia w razie potrzeby podlewam delikatnie wodą, dodaje przyprawy sól pieprz, kurkumę, paprykę, czasami czarnuszkę. W osobnym garnku gotuje ryż basmati lub brązowy lub dowolną kaszę. Ciepły ryż mieszam z gotowymi warzywami. Potrawa jest o tyle dobra że przy dużej ilości domowników jedzących w różnych porach garnek przykrywam, owijam kocem i jest ciepły obiad dla każdego domownika. U nas ryż z warzywami był dodatkowo podany z karkówka i surówka z białej kapusty, ale można zjeść sam lub wrzucić np. czerwona fasolkę i zjeść z ogórkami kiszonymi. Nie bójcie się eksperymentować gotowanie nie jest straszne może być szybko, zdrowo i smacznie.
Sushi
Sushi to jedno z podstawowych dań Japonii. Istnieje wiele odmian sushi, które można jeść pałeczkami lub palcami, ulubione moich dzieci to maki-sushi. W sushi jestem w stanie przemycić takie warzywa jak paprykę czy sałatę za którymi przepada mój syn. Ostatnio sushi robione było przez moje dzieci na urodzinową kolację. Jeśli coś zostanie na następny dzień można zapakować do pudełka na drugie śniadanie, u nas niestety znika wszystko bardzo szybko i nic nie zostaje. Ja najczęściej kupowałam w Kuchniach Świata, ale obecnie jest tydzień kuchni azjatyckiej w Biedronce i wszystko można tam kupić.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ryż wsypujemy do garnka zalewamy zimną wodą, mieszamy, kilkakrotnie płuczemy, ponownie zalewamy zimną wodą odstawiamy na 30 min. Zlewamy wodę, wlewamy nową 1 cm nad powierzchnię ryżu, gotujemy ok 10 min aż ryż wsiąknie. Wyłączamy kuchenkę zostawiamy pod przykryciem na 20 min. W tym czasie przygotowujemy ocet ryżowy jak nie miałam używałam jabłkowego 6 łyżek, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki ksylitolu odstawiamy też na ok 20 min cały czas mieszając. Zalewę wlewamy do jeszcze gotowego ryżu odstawiamy do ostygnięcia. Płaty nori należy układać na macie bambusowej śliską stroną do dołu. Nasza mata zginęła śmiercią tragiczną a więc został użyty zastępczo papier do pieczenia. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nakładamy ryż, rozprowadzając cienką warstwą, zostawiamy 1-2 cm od brzegu. Warzywa Nakładamy warzywa pokrojone w paski, u mnie niedoświadczeni kucharze, a więc było różnie, w kostkę też. Zwijamy w rulon przy pomocy maty lub jak u mnie pergaminu. Jeśli ktoś lubi i nie ma alergii może posmarować ryż serkiem kozim kanapkowym np. w Lidlu i dodać odrobinę cieniutki pasek wasabi. Podajemy np. z sosem sojowym jeśli nie ma przeciwwskazań, marynowanym imbirem, wasabi (ostrożnie ostre). Smacznego.
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, żelazo, wapń jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz K. Zawiera również bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz wzmacniają nasz układ odpornościowy. Zawiera również błonnik, a więc świetnie się sprawdzi przy zaparciach u osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy czy obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Sok z kiszonej kapusty działa również detoksykująco, ma również właściwości regulujące poziom glukozy we krwi, ma również właściwości przeciwzapalne, a więc jedzmy kapustę i pijmy sok na zdrowie.
Sałatka
Sałatka w dwóch wydaniach na kolację i drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystko mieszamy polewamy dressingiem przygotowanym z 2 łyżek oleju lnianego u mnie 1 łyżki musztardy własnej produkcji ponieważ sałatka była dla osoby na diecie SCD w innym przypadku może być kupna, 2 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżki miodu mieszamy polewamy sałatkę i gotowe. Ja zwykle jem samą ale część została zapakowana mojemu mężowi do pracy z pieczywem żytnim na zakwasie i plastrem pieczonej szynki. Aby już było na zupełnym wypasie zostało dołożone ostatnie uratowane przed dziećmi ciasteczko z gorzkiej czekolady orzechów brazylijskich i rodzynek czekolada rozpuszczona i wymieszana że zmielonymi orzechami i namoczonymi wcześniej rodzynkami, a na koniec jabłko. W sumie dłużej mi się zeszło z pisaniem niż przygotowaniem sałatki.
Sałatka z awokado, jajka i czosnku
Szybka kolacja lub śniadanie sałatka z awokado, jajka i czosnku.
Sposób przygotowania:
Podawane zależy jak kto lubi dzieci z chlebem bezglutenowym i ogórkami kiszonymi, mąż z chlebem żytnim na zakwasie i ogórkami, a ja z dodatkiem ogórków bez chleba. Sałatka czy też pasta może być również jako drugie śniadanie do pracy.
Wegańska wytrawna tarta z tofu
Pomysł na obiad. Wegańska wytrawna tarta z tofu i dużą ilością warzyw na bezglutenowym spodzie.